lørdag 11. januar 2014

Ituri

Ituri: Ett av de tidligere distriktene under den store Orientale Provinsen i D.R.Kongo, som idag er blitt egen provins.
Innbyggertall: ca.4,2millioner. Dvs. 65innbyggere pr.km2
Provinshovedstad: Bunia
Språk: Swahili, lingala, div.lokale stammespråk. Samt fransk i offentlig skole/media.
Beliggenhet:
Nordøst for elven Ituri, og på vestre bredd av Albertsjøen. Den grenser mot Uganda i øst og Sør Sudan i nord. Provinsen er sammensatt av fem administrative territorier: Aru, Djungu, Irumu, Mahagi og Mambasa. 
Den store regnskogen Ituri-regnskogen ligger her (på vestsiden) hvor du finner den sjeldne okapien som er Kongos nasjonaldyr

Økonomi:  
Gull og olje. Det foregår også en del handel over grensene til Uganda og Sør Sudan.

Nyere historie:
Distriktet har i hovedsak to store stammer som holder til i områdene; Hema stammen er kveg bønder og har viktige kontakter gjennom handel og foretninger. Lendo stammen driver jordbruk, er nasjonalister, og står mer alene når det oppstår konflikter.
I 1998 oppstod det store konflikter da medlemmer av Hema stammen prøvde å utvide sitt landområde ved å ta inn på Lendoenes territorier med falske dokumenter. Det hadde vært spendt stemning mellom disse to stammene fra tilbake til kolonitidene, og konflikten om land resulterte i hva vi idag kaller den store Ituri krigen. En barbarisk krig herjet fra 1998-2003, med fortsettende krigføringer frem til 2007. Flere landsbyer fra begge stammene ble totalt utslettet, og hundre tusner av mennesker ble drevet på flukt.Til den dag i dag er spørsmål om land og eiendom noe som fort kan føre til blodige kamper mellom ulike stammer i distriktet.
Menneskene og livet idag:
Ituri er ett relativt fredelig sted hvor flertallet av de lokale mennekene har reist seg igjen etter opptøyene som fant sted for bare få år siden. Når man ser nøyere etter derimot legger man merke til store FN stasjoner som holder utkikk og jevnlig leverer inn evig lange rapporter om hva som foregår i områdene. Du får advarsler mot å reise inn i diverse områder grunnet rebelgrupper som fortsatt lurer i skogkantene...Du befinner deg i hva som kalles Rød Sone, og rådene du får er til for å følges. Langs veiene finner du nedbrente landsbyer og tomme sletter hvor det en gang var ett yrende liv og store kaffiplantasjer, - Du møter en eldre mann som er ensom og sliter med å skaffe seg mat på sine eldre dager; han ble nemlig tvunget til å se på at familien hans ble torturert og drept under de fæle opptøyene. Du møter ei blind bestemor som ikke vet hvordan hun skal brødfø sine foreldreløse barnebarn. Du møter ei voldtatt mor med HIV smitte, 8 barn, og som ikke lenger har en mann til å forsørge henne. Du møter en ektemann hvis kone ble bortført til skogene for å jobbe som soldatkone, siden har ingen sett henne.
Vårt fokus og arbeid:
CELPA kirkene, som er Norsk pinsemisjons arbeid i Afrika, har idag 10 hovedkirker, 1 utpost, 1 barne og ungdoms skole, ett helsesenter, samt arbeid blandt døve barn og unge i Ituri ditriktet. Vi har også gått videre med evangeliet til nabo provinsen Haut Uele hvor vi har 2 utposter. Gjennom kirkene våre ønsker vi å spre ett budskap om håp og helbredelse gjennom evangeliet om Jesus. Ved Guds hjelp kan vi være med å hjelpe lokal samfunnet å reise seg ved å fremme likeverd, utdanning og helse. Men viktigst av alt er Jesus. Han står i sentrum av alt vi gjør! Vi tror at i evangeliet om Jesus er ett håp, en styrke og en glede som ligger langt over vi mennesker kan fatte. Gjennom navnet Jesus kan mennesker få kraft til å reise seg og gjøre en forskjell. Navnet som gir frelse og fred.

Himmelen og jordens skaper, vår allmektige Gud, kaller oss alle til å være kanaler for å restaurere håp hos mennesker ”…slik at de kan se de gode gjerningene deres og ære/prise deres Far, Han som er i himmelen” (Matt.5:16). Det er dette som driver oss i arbeidet i det vi går ett skritt av gangen.

Takk for at dere er med å følger arbeidet vårt. Vi trenger støttepartnere i bønn og økonomisk. Dersom du vil være med å økonomisk støtte arbeidet, se inormasjon til venstre side i bloggen. 

Må Gud bevare og velsigne deg! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar